Senior Meral, met een Turkse achtergrond, is verhuisd en opent een klankkast in haar nieuwe kamer

Senior Meral, met een Turkse achtergrond, is verhuisd en opent een klankkast in haar nieuwe kamer

Hoş geldiniz! Welkom, namens Meral

Stichting Laudio heeft een speciale kamer bij Carintreggeland ingericht om de invloed van de Turkse thuistaal voor senioren eens te komen ervaren. Daar wandel je letterlijk in een Turkse klankkast. Wie een kastdeur opent, hoort Meral spreken. In haar eigen taal: daarin voelt Meral zich thuis. En voor wie geen Turks verstaat, geen probleem, de dochter van Meral helpt je graag.

Meral is verhuisd. Ze moest wel. In de nieuwe kamer van deze Nederlandse senior met Turkse achtergrond mag het publiek komen kijken en luisteren naar haar belevingen. Hoe hield zij zich vroeger staande in Nederland, zonder de taal te kennen? En hoe is dat nu voor haar? Meral is verhuisd naar een verpleeghuis, gelukkig met enkele medebewoners die ze kan verstaan, maar zonder haar dochter om ieder woord van haar te vertalen. Een nieuw thuis maken: hoe doe je dat?

Hoogleraar Taalcultuur in Limburg Leonie Cornips & cultureel antropologe Jolien Makkinga onderzochten hoe het spreken van dialect van invloed kan zijn op je gevoelens van welzijn bij ouderen. Jolien sprak voor dit onderzoek met de bewoners van een zorgcentrum. Kan het spreken van eigen taal, je gevoel van autonomie beïnvloeden?

Stichting Laudio heeft een speciale kamer bij Carintreggeland ingericht om dat eens te komen ervaren. Daar wandel je letterlijk in een Turkse klankkast. Wie een kastdeur opent, hoort Meral spreken. In haar eigen taal: daarin voelt Meral zich thuis. En voor wie geen Turks verstaat, geen probleem, de dochter van Meral helpt je graag.

Meral is een klankkast en een podcast over taal en thuis.

Meer informatie?
www.stichtinglaudio.nl/meral

Meral bezoeken?

Je vindt de klankkast Meral bij Carintreggeland dagbegeleiding Papatya in Hengelo, Klimopstraat 2a, 7552 SN Hengelo. Je kunt Meral bezoeken op dinsdag en donderdag tussen 14.30-16.00 uur in de periode van 10 november 2023 tm. 12 januari 2024.
Wel graag vooraf aanmelden via DB-papatya@carintreggeland.nl of 088-3679817