Samen voor een toekomstbestendige ouderenzorg in Twente

Samen voor een toekomstbestendige ouderenzorg in Twente

Twente Beter, het samenwerkingsverband van zorgorganisaties in de regio Twente, heeft het transformatieplan "Ouder worden doen we samen" ingediend. Het plan is ontwikkeld vanuit een levensloopbenadering en richt zich op het bieden van passende ondersteuning en zorg aan ouderen. De nadruk ligt op het versterken van gemeenschapskracht, zelf- en samenredzaamheid en de zorg dichter bij de inwoners organiseren. Met dit plan willen de aangesloten organisaties gezamenlijk de zorg voor ouder wordende inwoners toekomstbestendig maken. Het plan is op 11 juli ingediend bij de zorgverzekeraars. Deze beoordelen of de zorgorganisaties transformatiegelden uit het Integraal Zorgakkoord (IZA) zullen gaan krijgen.

Waarom dit transformatieplan nodig is
De zorgvraag onder ouder wordende inwoners in Twente groeit sterk. Deze ontwikkeling vraagt om een fundamentele verandering in hoe zorg en ondersteuning worden georganiseerd. Niet alleen moet de zorg toegankelijk en betaalbaar blijven, ook de arbeidsmarkttekorten dwingen tot andere manieren van denken en doen. Twente Beter speelt hierop in met een transformatie die inzet op het versterken van zelf- en samenredzaamheid, de inzet van preventieve en proactieve zorg en het verbeteren van samenwerking in de regio. Daaronder verstaan we dat mensen zoveel mogelijk de regie houden over hun eigen leven, dat zorgproblemen vroegtijdig worden gesignaleerd en aangepakt, en dat professionals, organisaties en gemeenten beter samenwerken om dit samen mogelijk te maken.

Heidi de Bruijn (vice-voorzitter Twente Beter) “Het is uniek dat we met zoveel zorgorganisaties en samen met inwoners dit plan hebben gemaakt en gaan uitvoeren. Dat is een prestatie van formaat.”

Hilde Dijstelbloem (voorzitter Twente Beter) “Dit transformatieplan is een mooi resultaat van vele jaren investeren in samenwerking binnen Twente Beter. Daar zijn we trots op!
 

De kern van het plan: samen oud worden en oud zijn
Het transformatieplan "Ouder worden doen we samen" richt zich op verschillende levensfasen van het ouder worden. Dit is via twee sporen uitgewerkt:

  1. Versterken van gemeenschapskracht en zelf- en samenredzaamheid: inwoners worden gestimuleerd om te kijken wat ze nog zelf kunnen doen en/of hun netwerk bij de zorg en ondersteuning te betrekken. Als het echt nodig is, is er passende professionele ondersteuning.
  2. Zorg dichter bij de inwoner organiseren: door o.a. proactieve zorgplanning, inzet van herstelgerichte zorg, 24/7 infrastructuur in de eerste lijn en versterking van palliatieve zorg wordt de druk op zwaardere zorg verlicht en sluit de ondersteuning beter aan op de wensen en behoeften van inwoners. Concreet betekent dit dat zorg eerder en beter wordt gepland, dat wordt ingezet op wat mensen nog wél kunnen en willen, dat er altijd ergens hulp beschikbaar is als dat nodig is, en dat mensen in hun laatste levensfase zorg krijgen die past bij hun situatie en wensen.

Investering en looptijd
De zorgorganisaties vragen gezamenlijk een investering aan van circa 14 miljoen euro voor de periode 2025 en 2026. Deze middelen zijn nodig om de benodigde werkprocessen, samenwerking en gedragsverandering duurzaam te realiseren.

Het plan “Ouder worden doen we samen" is op 11 juli ingediend bij de zorgverzekeraars. De verwachting is dat na de zomer uitsluitsel wordt gegeven of de transformatiegelden worden toegekend en het plan in uitvoering kan worden gebracht.

Contact met auteur

x