He’j ’t al heurt?
Marie logeert in Carintreggeland Huis Humanitas

Dagelijks verhuizen tientallen ouderen zonder al te veel publieke aandacht naar een zorgcentrum, maar de Twentse Marie staat met haar nieuwe woonstek volop in de spotlight. Marie komt iets bijzonders brengen: een klankkast over taal en thuis. 

Op 6 maart verhuist Marie naar de Houtmaatzaal in Carintreggeland Huis Humanitas in Hengelo. Op 15 mei verhuist ze naar Almelo.  

He’j ’t al heurt?

 

Klankkast over taal en thuis 
Een nieuwe kamer, nieuwe buren, zorgmedewerkers, keukenpersoneel en managers: Marie kreeg ze er allemaal bij. Haar eigen aardappels hoeft ze niet meer te schillen en ook de afwas wordt gedaan. Daar had ze altijd al een hekel aan, maar toch. Je nieuwe huis tot een thuis maken, hoe doe je dat? Deze vraag stelt Marie aan haar bezoekers. 

Wil je bij Marie op bezoek komen? Dat kan
Voor Carintreggeland Huis Humanitas is goed contact met mensen in de omgeving belangrijk. Bezoekers zijn welkom en kunnen laagdrempelig kennis maken met de locatie, maar ook met Marie.

Je kunt alleen of in groepen van twee of drie personen op bezoek bij Marie. Als Marie slaapt is de deur op slot.

Wat en waarom kunstproject Marie? 
Marie is niet zomaar een dame op leeftijd. In dit fictieve personage herbergen de resultaten van het wetenschappelijk onderzoek van de Universiteit Maastricht en 't Meertens Instituut. Sociaal cultureel antropologe Jolien Makkinga en Hoogleraar Taalcultuur Leonie Cornips onderzochten hoe het spreken van dialect van invloed kan zijn op je gevoel van welzijn in een verpleeghuis. Jolien Makkinga sprak voor dit onderzoek met de bewoners van een verpleeghuis. Kan het spreken van eigen taal, je gevoel van autonomie beïnvloeden?  

Stichting Laudio heeft als kunstproject een speciale kamer ingericht om dat zelf te ervaren. Daar stap je een levensgrote klankkast binnen. Als je een kastdeur opent, hoor je Marie zelf in haar eigen taal: in een Twents dialect. Dan is Marie thuis. Zoals jij je misschien ook bij Marie thuis voelt.  

"Ik bin verhuuzt. Joa, ’t mös wal, Tja, den leaftied hé.
N’n nie’jen kamer, nie’je noabers, zeekenzusters, managers: ik krieg ze d’r allemoal bie’j.
Ofwasken hoof ik nich meer zölf te doon. Doar har ik toch aait al n’n gleunigen hekkel an.
Mear toch…. ’n Nie’j thoes maken, how doo’j dat? 
A’j bie’j mie’j ‘s komt anloopen, zal ik oew vuur kuiern hoo wie’j, oaldere leu, dat doot". 

Deze logeerpartij heeft een vervolg
Marie logeert tot 15 mei in Humanitas . Daarna gaat ze naar een Carintreggelandlocatie in Almelo. Ze doet een aantal adressen aan in ons werkgebied (zowel bij de dagbegeleiding als andere Carintreggeland Huizen.

In 2024 zal er een nog te ontwikkelen Turkse variant van de klankkast komen logeren in Carintreggeland Huis ’t Woolde.

Meer weten?
Meer informatie over de Klankkast Marie, de ontwikkeling ervan en over stichting Laudio vind je op de website van stichting Laudio.
 

 

Dit project wordt mede mogelijk gemaakt door:

IJsselacademie, Concordia, Carintreggeland, De Posten, Universiteitsfonds Limburg, AThEME, Meertens Instituut, Maastricht University

Categorieën: CR nieuws, Nieuwsberichten