De middelen uit het programma Waardigheid en Trots zijn bestemd voor ouderen in de verpleeghuizen met een zorgprofiel en zijn ingezet voor een zinvolle dag invulling van deze ouderen en deskundigheidsbevordering van de medewerkers. We willen van elkaar leren, met elkaar innoveren en de praktijk verbeteren.
Onderstaand wordt per locatie weergegeven hoe de extra middelen Waardigheid & Trots – voor daginvulling en deskundigheidsbevordering zijn bestemd. Van meerdere activiteiten zijn foto’s en filmpjes gemaakt. Deze zijn niet opgenomen in dit memo, maar zijn wel beschikbaar voor publicatie.
Anholtskamp
Er wordt de tijd genomen om een bewoner goed te (leren) kennen, dat begint tijdens het opname gesprek en de eerste weken na opname. Afhankelijk van de vraag van bewoners worden activiteiten op de woning gepland, in groepsverband of individueel. Zoals:
- Samen koken
- Samen de krant lezen
- Samen muziek luisteren
- Wandelen met een eigen vrijwilliger
- Tuinactiviteiten
- Huiskamer gesprek aan de hand van een thema met de geestelijk verzorger
- Bezoek van Zozo, een Mi-Makker. Zij komt in de huiskamer en bij individuele bewoners. Ze maakt muziek en zoekt op een belevingsgerichte manier contact. Bewoners reageren op de clown en op de muziek.
- Inzet therapie-hond, een aaibare hond. Veel bewoners reageerden hier enthousiast op en kwamen met verhalen.
- Er zijn nieuwe, structurele activiteiten toegevoegd aan het week/maand programma van de locatie. Zoals: gymnastiek, filmavond, activiteiten met familie (muziek, poffertjes) en seizoensvieringen door de geestelijk verzorger, inzet reisbureau Samen Uit.
De Stoevelaar / De Wheehof
Naast de gebruikelijke contactmomenten waarin gevraagd wordt naar de wensen van cliënten, is er een familieavond besteed aan dit onderwerp. Uitkomsten hiervan zijn o.a.:
- BBQ met bewoners en familie
- BBQ op een camping met bewoners
- Stampotbuffet
- Huifkartocht via Samen Uit
- In de zomer een ijsje eten op een terras
- Muziekmiddag met optreden
- Bezoek aan intratuin
- Bezoek aan Goors Volksfeest
- Extra bezoek aan beleeftuin
- Gezamenlijk eten met familie in de eigen woning
- Individuele activiteiten zoals een spelletje doen, knuffelhond
- High Tea
- Beauty middag
- Cabaret voorstelling
- Kerstmarkt
- Kerstkaarten maken
- Deurstickers
- Patatavond
St Elisabeth / De Wieken
Via de eerste contactpersoon van cliënten, via levensloopgesprekken of individuele gesprekken en vragenlijsten zijn de wensen en vroegere hobby’s geïnventariseerd. Medewerkers ervaren dat door deze gesprekken een hechtere band ontstaat met zowel cliënten als familie.
Voorbeelden van gezamenlijke of één op één activiteiten:
- Een rondrit door de omgeving, georganiseerd via het eigen reisbureau Samen Uit.
- Wandelen
- Winkelen
- Pannenkoeken eten
- Woning in kerstsfeer brengen
- Picknick in het bos
- Sinterklaas
- Bezoek aan het graf van partner
- Broodmaaltijd met kerst, verzorgd door familie
- Voorlezen
- Bezoek aan kerstmarkt
- Bezoek aan kweker / tuincentrum
Backenhagen
Op basis van wensen zijn de volgende uitjes georganiseerd waar bewoners van hebben genoten:
- Bewoners zijn o.a. naar Landgoed Kaamps geweest en een rondleiding gehad “van melk tot kaas”. Daarna met elkaar genoten van een High Tea.
- Elke bewoner van Hasselo mag voor haar/zijn verjaardag aangeven wat ze willen als groepsactiviteit bijv: ergens pannenkoeken eten, high tea, chinees buffet, aardbeienboerderij.
- Muziekoptreden
Bellinckborg
De levensgeschiedenis is beschreven en is de basis voor de daginvulling. Daarnaast zijn medewerkers continu met bewoners in gesprek over hun wensen t.a.v. welzijn. Het resultaat zijn diverse activiteiten:
- Zomer bbq
- Bruidsmodeshow
- Huiskamerconcerten
- Bezoek van GLANS
- Seizoensgebonden activiteiten (herfst/kerstbakje e.d.)
- Speciale activiteiten voor jongere bewoners zoals een bioscoop bezoek, schoonheidsbehandeling
- Individuele activiteiten zoals een fietstocht
’t Gerbrand
Via gesprekken met zowel bewoners als contactpersonen proberen we te achterhalen wat de wensen zijn van een bewoner of een groep om het welzijn van onze bewoners te verbeteren.
Dit heeft ertoe geleid dat we o.a. de volgende activiteiten georganiseerd hebben.
- High Tea
- Meerdere muziek optredens
- Meerdere uitstapjes per woning (naar b.v. De molen van Bels, tuincentra, De Haarmulle, Delden, De Wendezoele, Aardbeienboerderij, Kinderboerderij etc.)
- Laatste wens in vervulling gebracht van een bewoner, die wist dat ze de volgende dag zou gaan sterven. Als afscheid wilde ze nog graag met haar kinderen en aanhang samen eten. Door voor haar en de familie een maaltijd te maken en op te dienen was dit voor iedereen een bijzonder afscheid.
- Meerdere bezoeken van dieren van een kinderboerderij
- Gezamenlijk kerstdiner met familie
- Individuele uitstapjes met de duo-fiets of wandelen
- Stamppotbuffet
- Wandeltocht
- Bezoek Glans
- Bezoek verhalen vertelster
Herinckhave
Op een interactieve, persoonlijke manier hebben medewerkers de bewoners/mantelzorger betrokken bij het achterhalen van de individuele- en groeps/ afdelingswensen. Daarnaast wordt standaard vanuit welzijn & activering bij alle bewoners een intake gedaan op gebied van dagbesteding-en welzijnswensen. Deze worden opgenomen in het zorgdossier en gedeeld met de zorg. Er zijn meerdere activiteiten georganiseerd, zoals:
- Meerdere keren een High-Tea
- Muziekoptredens op locatie
- Levensboeken invullen
- Kook-activiteiten
- Activiteiten gericht op het (belevingsgericht) inrichten van huiskamer of eigen slaapkamer
- Uitstapjes naar evenementen of tuincentrum
- Activiteiten met dieren
- Individuele activiteiten zoals een bad activiteit of samen buiten wandelen
Het heeft de deelnemers en mantelzorgers opgeleverd dat ze gevoeld hebben dat ze er toe doen. Dat er tijd is vrijgemaakt voor hun wensen en dat ze gehoord werden. Dat we de bewoners echt goed willen kennen.
Het Woolde
Tijdens informele momenten en het multidisciplinair overleg zijn cliënten (en mantelzorg) gevraagd naar specifieke interesses. Activiteiten die vervolgens zijn georganiseerd:
- Huiskamerbezoeken van artiesten. Dit leverde tevreden momenten op en input voor gesprekken op een later tijdstip (kan op teruggekeken worden)
- Aanschaf apparatuur in de categorie van ‘platenspeler’ etc. Dit geeft met name een geluksgevoel in het moment. Door apparatuur van ‘2018’ meer mogelijkheden om goede aansluiting te vinden op het moment in de huiskamer
- Uitjes/momenten van samenzijn (soms met allen, soms in kleinere groepjes of individueel). De interactie en de beleving van het moment geeft geluk en aanknopingspunten voor gesprekken later
Humanitas
Tijdens de familie-avonden en in het kwaliteitsoverleg zijn cliënten (en mantelzorg) en medewerkers gevraagd naar specifieke interesses.
- 2 x jaar grote wandeling voor hele locatie i.p.v. 1 keer per jaar, de organisatie wordt verzorgd door de medewerkers Welzijn en Activering
- Nieuwe (belevingsgerichte) inrichting met stijladvies voor de PG afdelingen en de Somatische afdeling is gerealiseerd, waardoor het meer aansluit bij de bewoners.
- Tutmiddagen worden georganiseerd, waar de nagelverzorging voor onze bewoners extra aandacht krijgt.
- Kookworkshops worden wekelijks georganiseerd.
- Paas- en kerstattentie voor alle bewoners.
De Elshof
Met nieuwe bewoners wordt er een intake gedaan wat hun behoefte is aan welzijn. Daarop worden de activiteiten georganiseerd. Bewoners die langer bij de Elshof wonen wordt tussen door steeds gevraagd wat ze wensen om te doen. Dat is de basis geweest voor de volgende activiteiten:
Woning A en woning C:
- Er zijn verschillende uitstapjes georganiseerd wat de bewoners wensten zoals uit eten, wandelen in het bos en bij een kasteel, Intratuin en rond rit door de Sallandse heuvelrug.
- Bewoners vinden het fijn om met z’n allen gezellig te eten, daarvoor is een barbecue, stamppotten buffet en een oudejaars lunch georganiseerd.
Woning B:
- Omdat deze bewoners minder behoefte hebben om naar de activiteiten te gaan, zijn er activiteiten georganiseerd op de woning. Hierdoor is het rustiger voor de bewoners en genieten ze er van om in een kleine groep een activiteit te doen. Zoals de kinderboerderij op de woning, spelletjes op de woning.
- Uitstapjes naar de behoefte die ze hadden, zoals uit eten, en een rondrit over de Sallandse heuvelrug.
Woning D:
- Behoefte om meer activiteiten om van de woning af te gaan. Zoals beweegactiviteiten en samen eten zoals het stamppotbuffet en barbecue.
- Persoonlijke aandacht zoals een beautymiddag om goed verzorgd te worden.
Eugeria
Alle woningen zijn bevraagd over welke met name buitenactiviteiten voor bewoners toegevoegde waarde hebben. Deze gesprekken zijn ook gebruikt als momenten voor oprechte aandacht voor de bewoners. Uitkomsten zijn gebruikt voor uitstapjes en worden meegenomen in het verdere tuinplan:
- Zomerfeestweek voor alle bewoners
- Feestelijke opening tuinproject
- Vanuit alle woningen minimaal 1 x een bewonersuitje zoals een bezoek aan Borghuis, bezoek aan boerderij van een medewerker of naar Ootmarsum, met bewoners naar de bruiloft van een medewerkster
- High Tea
- Wellness middag
- Sinterklaasviering met bewoners, medewerkers, familie en mentoren
- Kerstvieringen d.m.v. High Tea, kerstbuffet, kerstdiner e.d.
- Samen met studenten van het ROC Twente voor diverse bewoners een activiteit met een hond gedaan.
- Individuele activiteiten zoals wandelen, extra aandacht voor cliënten die meer aandacht vragen / onrustig zijn, fietsen op de duofiets, ‘laatste wens’: op bezoek bij familie, naar Heracles, wellness bad, winkelen
- Daarnaast zijn voor diverse woningen dementievriendelijke honden en katten aangeschaft, die reageren op beweging en aaien.
Hoog Schuilenburg
D.m.v. de intakes, gesprekken tijdens de zorgmomenten en tijdens de koffiemomenten in de Gasterij is een inventarisatie gemaakt van de wensen/ behoeften van de cliënten. Dit heeft geleid tot het organiseren van activiteiten op maat:
- High Tea
- Patatmiddag
- Thema boerenweek
- Optreden klassieke muziek.
- Daarnaast zijn uitstapjes op wensbehoefte georganiseerd, o.a.:
- Bezoek aan de Sterrewacht en museumpannenkoeken eten bij de Pas in Haarle. Een bewoner was hier met haar familie geweest en omdat hier mensen werken met een afstand tot de arbeidsmarkt was het voor iedereen een win- win situatie.
- 1x p maand zwemmen. Groepje van 3 bewoners hebben in de wintermaanden o.b. in De Kolk meegedaan aan Fifty Fit.
Titus Brandsmahof
Er is steeds gevraagd wat bewoners graag wilden, de activiteiten werden geëvalueerd met de bewoners waarna iets anders werd gepland. Bijvoorbeeld:
- Een wandel 3-daagse voor alle bewoners. Iedere bewoner werd begeleid door een vrijwilliger of personeelslid. Bewoners vonden dat hun wereld groter werd nu ze mee naar buiten werden genomen, individuele aandacht, en de gezelligheid van het samen zijn na afloop en onder het wandelen. Bewoners praten nu een half jaar later nog over de wandel 3-daagse en willen dit volgend jaar graag terug zien komen op het programma.
- Kerst en adventsbakjes maken voor alle bewoners. Bewoners hadden er plezier in en konden het erg waarderen dat er zoveel aandacht voor de kerst is. Ieder geniet nu nog steeds van zijn / haar creativiteit en laten dit ook vol trots aan familie en vrienden zien die op bezoek komen of het is een enthousiast gespreksonderwerp aan de telefoon.
- Sinterklaas vieren plus stampotbuffet
- Huifkartocht
- Zangavond
- Gezellig met elkaar eten
De Weijdehof
Cliënten zijn, afhankelijk van hun mogelijkheden, gestimuleerd aan te geven wat zij graag zouden willen. Daarnaast is de mantelzorg gevraagd naar interesses van cliënten. Activiteiten die vervolgens zijn georganiseerd:
- Zwemmen met bewoners in Hengelo
- High Tea
- Uitjes met de huifkar en muziek
De Botterhof
Door observatie en spontane gesprekken is geïnventariseerd waar bewoners blij van worden en waar ze van genieten. Of door een vraag te stellen zoals: hoe vierden jullie vroeger Sinterklaas? Het resultaat is o.a.:
- Bezoek van een schoonheidsspecialist
- Bezoek van Sinterklaas
- Samen met familie: boottocht bij Ommen, high-tea en ijs toe
- Dagje Giethoorn
- Bezoek aan Wiezo en eten op de op het terras bij de ôale markt.
- Fietsen op de duo-fiets. Om familie te bezoeken, een boodschap, bloemen/planten halen
- Vaker er even uit in het dorp, bijvoorbeeld voor een ijsje. Bewoners ontmoeten dan vaak bekenden, zoals een kleinkind.
- Terras opfleuren met bloemen en planten
- Sinterkerst met cadeautjes en stampotbuffet
- Samen met een paar bewoners een uitje voorbereid
- Bad/verwenmoment voor individuele bewoner
- Gezamenlijk huiskamer versieren voor Kerst
- Extra personeel en aandacht tijdens het ontbijt
- Wandelen
- Huifkartocht en pannenkoeken eten
- Rolstoelwandeling door Wierden en chinees buffet
- Kerstmarkt
- Uit eten met het team en de bewoners
- Naar het tuincentrum
Eekmanhof
Het luisteren naar bewoners en het inventariseren van wensen maken onderdeel uit van de dagelijkse gesprekken en van het MDO. De activiteiten in 2018 waren bijvoorbeeld:
- Er is een veilige tuin gemaakt waarin cliënten kunnen zijn. Een meneer gaat vaak naar buiten, door weer en wind, gewoon alleen, beetje lopen en rommelen. Dit geeft hem ruimte en rust.
- Duofiets wordt gebruikt als het lekker weer is. Meerderde cliënten vinden het heerlijk om buiten te zijn en wat te zien.
- Wij zijn nog meer gaan kijken naar individuele behoeften van cliënten. Voor een cliënt zijn luisterboeken aangeschaft en voor een andere cliënt puzzels met grotere stukken.
- Veel cliënten vinden het fijn om met een bal te gooien in een groep. We hebben Beweeg ID aangeschaft voor elke woning, om nog meer aan beweging te kunnen doen. Ook de niet-professionals pakken dit nu op.
- Resultaat hebben we gezien van de VU Amsterdam. Zij hebben aantal observaties uitgevoerd t.a.v. welbevinden van cliënten. Bij de laatste observatie werd er door hen geen enkel ongemak meer bij cliënten waargenomen.
Reggedal
Met bewoners wordt tijdens de intake, zorgmomenten en in het Ontmoetingscentrum besproken wat zij graag zouden willen aan activiteiten. In 2018 was dat o.a.:
- Toneelavond
- High Tea
- Paasbrunch
- Gezellig met elkaar en bewoners uit de wijk eten
- Aanschaf gezelschapsspellen
- Voorstelling Thea Kroese
- Sinterklaas
- Diverse uitjes.
Eltheto
Nadat individuele wensen zijn geïnventariseerd zijn er diverse activiteiten georganiseerd:
- Muziektherapeut
- Verschillende gezelschapsspellen (belevingsgericht)
- Maandelijkse rit met Rode Kruis rolstoelbus
- Abonnement op tijdschrift
- Bloemen arrangement
- Manicure
- Snoezeltherapie
- Deur en muurstickers
- Viskar voor heel Eltheto elke maand
- Luxe ontbijt en live cooking
- High Tea
- Kopje koffie bij Brasserie
- Dementiewinkel: Turtle Lamp en Actieve robothond
Schutse
Op basis van de wensen van bewoners, zijn de volgende dingen georganiseerd:
- Abonnement op het blad Vorsten
- Bloemetje voor bewoners
- Af en toe luxe ontbijt
- Elke maand een viskar
- Huiskamer inrichten met bloemen/planten
Wellehof
De wensen van de bewoners rondom wensen en sociale contacten zijn geïnventariseerd met de vragen: waar wordt u gelukkig van, wat mist u hier, wat zijn uw wensen. Daarnaast is een werkgroep binnen de Wellehof aan de slag hoe welzijn tijdens de ADL vorm kan krijgen. Voorbeelden van activiteiten die zijn ontstaan na individuele wensen:
- Een meneer gaf aan graag wat meer mannenactiviteiten te willen, maar dan wel gericht op sociale ontmoeting. Zoals leren biljarten. Ook wilde meneer graag meer weten over het lenen van groot letter boeken, daarom is contact gelegd met de bibliotheek.
- Een andere bewoner gaf aan dat ze door haar slechtziendheid veelal gebonden is aan haar appartement. Hierdoor mist ze toch wel de sociale contacten. Deelnemen aan de gangbare activiteiten is voor haar geen optie omdat ze geen groepsmens is. Ze gaf zelf aan dat ze het leuk zou vinden als er iemand op “visite’ komt en dan natuurlijk met een gebakje. Dit is voor mevrouw geregeld. En het idee, met oprechte één op één aandacht zal ook als activiteit aan andere bewoners worden aangeboden.
Deskundigheidsbevordering
- Landelijk congres W&T
- Ondersteuning door de coördinator Welzijn & Activering
- Inzet aandachtsvelder “Welzijn”
- Reflectie
- Klinische lessen (o.a. over Welzijn, welzijn tijdens ADL, euthanasie, inhalatie, zorgtechnologie, eigen regie, van andere disciplines,
- Scholingen; regulier maar ook uit de catalogus. O.a.: balans in je hoofd, stressless op je werk, kopje thee met Ethiek, GLANS, oprecht contact, omgaan met gedrag, Palliatieve zorg, Welzijn (Namaste ism VU Amsterdam), weerbaarheid, MyCaRe, Moreel Beraad
- Theatervoorstelling ‘ Ma’ van Hugo Borst
- Theatervoorstelling ‘Dag Mama’
- Teambuilding
- Familieavonden
- Begeleiding door ‘Radicale Vernieuwing’ hoe je cliënt nog beter kunt leren kennen
- Cursus Spiritualiteit
- Intervisie rondom het thema welzijn