Als je zorg ontvangt moet je erop kunnen vertrouwen dat die zorg veilig is. Dat geldt ook voor de medicatie. In Nederland zijn de Veilige Principes in de Medicatieketen richtinggevend voor het veilig handelen. Volgens die Principes moet er bij risicovolle medicatie een dubbele controle worden uitgevoerd.
Zijn wij verantwoordelijk voor het toedienen of aanreiken van medicatie, dan wordt de medicatie geleverd vanuit een baxter systeem. In een baxter systeem is de juiste medicatie al door de apotheek per medicatiemoment in een apart zakje gedaan. De eerste controle wordt dan al door de apotheek gedaan en de tweede door de zorgmedewerker die de medicatie toedient of aanreikt. Voor een klein deel van de medicatie geldt dat de apotheek de medicijnen niet in de baxter kan leveren. De dubbele controle moet dan door de cliënt zelf of door de mantelzorger worden gedaan. Is dit niet mogelijk dan moet de dubbele controle door een andere zorgmedewerker worden gedaan.
Moet de dubbele controle door een andere zorgmedewerker worden uitgevoerd, dan kan dit op verschillende manieren. Een collega kijkt fysiek mee of de dubbele controle wordt op afstand uitgevoerd. Bij de controle op afstand maakt de medewerker een foto van de medicijnen, de verpakking en de medicijnlijst en stuurt dit naar een collega controleert.
In de wijkverpleging werkt de zorgmedewerker alleen, dan is het niet altijd mogelijk dat een collega fysiek meekijkt voor de dubbele controle. Ook intramuraal zijn er momenten dat een zorgmedewerker alleen op een groep staat en dubbele controle lastig is. Dubbele controle op afstand brengt een enorme administratieve last met zich mee. Want wil je dit goed uitvoeren, dan moet er een goede foto worden gemaakt van de toedienlijst, de verpakking van de medicijnen en van de medicijnen zelf.
We kijken voortdurend of we de dingen beter of anders kunnen doen. Want wanneer het normale in twijfel wordt getrokken, worden de eerste stappen voor verbetering gezet! We denken dat in een groot deel van de gevallen de dubbele controle helemaal niet nodig is. Gewoon omdat de zorgmedewerkers heel goed zelf kunnen kijken vanuit hun professionaliteit. Wij denken dat de medewerker zich meer bewust is van de medicatie die wordt aangereikt op het moment dat de medewerker zelf helemaal verantwoordelijk is. We verwachten dus dat de zorg er veiliger van wordt!
Medicatieveiligheid vinden we belangrijk. En daar gaan we bewust mee om. We schaffen de dubbele controle niet zomaar af. Wel starten we een pilot om te kijken of het ook zonder de dubbele controle kan. Met als doel administratieve lasten te verminderen en het werkplezier en de kwaliteit van zorg te verhogen. Zodat we het steeds beter doen.