Een klankkast in het verpleeghuis
Laat uw taal of dialect horen en werk mee met dit mooie initiatief

Carintreggeland participeert in een samenwerkingsproject in Overijssel over taal en thuis. Waarin b.v. herinneringen worden opgehaald door middel van taal.

Een klankkast in het verpleeghuis

Carintreggeland participeert in een samenwerkingsproject in Overijssel over taal en thuis. Waarin b.v. herinneringen worden opgehaald door middel van taal.

Klankkast in het verpleeghuis

Binnen dit samenwerkingsverband is er een klankkast ontwikkeld door Stichting Laudio over taal en thuis: met de naam Marie’s klankkast. Stichting Laudio roept alle Overijsselaren op om in hun eigen taal/dialect een aantal woorden in te spreken. Deze opnames zijn straks te horen in Marie’s klankkast.

Marie wordt een speciaal ingerichte kamer in een verpleeghuis waar je letterlijk een Overijsselse klankkast inwandelt. Wie de deuren opent van een kast, hoort Marie zelf.

Hoe het begon

De verhalen die Marie vertelt, komen van de ouderen zelf. En zijn verzameld door wetenschappers. Die zich bezighielden met de vraag of bij inhuizing het spreken in de eigen moerstaal een gevoel van autonomie kan beïnvloeden. Cultureel antropologe Jolien Makkinga en Hoogleraar Taalcultuur Leonie Cornips hebben dit onderzocht.  Zij concludeerden dat de thuistaal (vaak je moerstaal of een dialect) voor ouderen werkt als een anker, medicijn en bovendien troost biedt. Dit draagt bij aan een waardevol leven van verpleeghuisbewoners.

Het resultaat van dit belangrijke onderzoek werd niet in boekvorm gepresenteerd, maar moest worden gehoord. Zo ontstond in samenwerking met Stichting Laudio de klankkast voor de regio Limburg/Brabant. Nu wordt dit voorbeeld uitgerold voor Overijssel/Twente.  

Laat jouw taal/dialect horen via WhatsApp

Graag willen we uw bijdrage voor deze lokale variant van de klankkast horen. De makers willen graag zoveel mogelijk soorten streektaal en dialecten in de klankkast verwelkomen. Daarom vragen ze iedereen dezelfde woorden in te spreken in de eigen taal:

 

Thuis                  suikerbrood                     schoenen                         stuntelen                          

Slet                      snoep                               kippenvel                         kwaad                              

gestoord (gek van)                                     aaien (dier)                      brutaal              

Nederlands        prullenbak                       doe de deur dicht

 

Iedereen in Overijssel mag meedoen (jong of oud). Spreek (vóór 1 oktober 2022) de vertaling in via WhatsApp op het telefoonnummer van Marie: 06 - 8405 9855.
Alléén spraakberichten via WhatsApp, dus geen voicemailberichten. Alle deelnemers worden gevraagd hun naam, woonplaats en de taal/het dialect van hun vertaling in hun gesproken bericht achter te laten.

De verzamelde geluidsfragmenten worden samengevoegd tot geluidskunstwerken die straks zullen klinken in Maries klankkast als een hommage aan Overijssel. Vanaf november 2022 reist Marie door de provincie en zijn haar klankkasten én podcast te beleven.

Meer informatie?

Meer informatie is te vinden op www.stichtinglaudio.nl/marie

Categorieën: CR nieuws, Nieuwsberichten