Centrale corona-opvang voor Twentse verpleeghuizen bij nieuwe uitbraak

De Twentse verpleeghuizen beschikken bij een nieuwe corona-uitbraak over één gezamenlijke corona-afdeling. Deze komt bij verpleeghuis Krönnenzommer in Hellendoorn, waar vijftien bedden klaar staan. Verdere opschaling is mogelijk.

Centrale corona-opvang voor Twentse verpleeghuizen bij nieuwe uitbraak

Zorgorganisaties Carintreggeland, ZorgAccent, Livio, TriviumMeulenbeltzorg, Liberein, De Posten, Zorggroep Manna en Sint Maarten leerden van de eerste coronagolf. Dat willen ze zo niet opnieuw. Van de 150 bedden die gereserveerd waren, zijn er maximaal 60 gebruikt. Hierdoor was de opname van nieuwe bewoners onmogelijk.

Een gezamenlijke voorziening heeft grote voordelen. Een gespecialiseerd zorgteam focust zich volledig op de kwetsbare doelgroep. Personeel hoeft niet telkens beschermende kleding aan- en uit te trekken voor een enkele bewoner. En het verpleeghuis gaat in theorie minder snel op slot.

Dat die ene afdeling er komt, betekent niet dat álle met corona besmette bewoners daarnaartoe gaan. Dit wordt van ‘geval tot geval’ bepaald. De voorziening is met name bedoeld voor mensen met dementie die in een woongroep leven. Zij begrijpen het niet dat ze bij een besmetting in hun eigen kamer moeten blijven.

Verplaatsing naar ZorgAccent gebeurt dus alleen als het echt nodig is en in overleg met familie of mantelzorgers. ZorgAccent heeft vijftien eenpersoonskamers beschikbaar voor opname in verpleeghuis Krönnenzommer in Hellendoorn. Daar was leegstand, waardoor de organisatie de opvang heeft aangeboden. Alle kamers zijn op de begane grond.

 

Bron: De Twentsche Courant Tubantia 29-07-2020