Appelkoeken om het ijs te breken

Ouderen en eenzaamheid

De Ledenservice van Carintreggeland onderzoekt in Hengelo wat oudere leden nodig hebben om langer zelfstandig thuis te kunnen wonen. Mensen die meedoen aan het onderzoek, kunnen kiezen voor een gesprek met een interviewer. Maar hoe gaat zo'n gesprek?

In de Twentsche Courant Tubantia -editie Hengelo- van 14-12-2018 vindt u hierover een mooi artikel. De inhoud van het artikel treft u hieronder.

Appelkoeken om het ijs te breken

De leden kregen een vragenlijst toegestuurd die op verschillende manieren kan worden ingevuld: op papier, digitaal of tijdens een bezoek aan huis door een interviewer. Van die laatste mogelijkheid maken tot nu toe nog weinig mensen gebruik, terwijl dat voor Carintreggeland wel dé manier is om erachter te komen of oudere leden die nog zelfstandig wonen tevreden zijn over hun leven. Interviewers Bernadette Freriksen (62) en Marian Pierik (57) gingen in gesprek met Joop Mulder (72). De verslaggeefster schoof aan om te horen hoe zo'n gesprek verloopt.

Koffie met iets lekkers

Op de eettafel in de serre staat de koffie al klaar. Bernadette en Marian hebben iets meegenomen voor bij de koffie: verse appelkoeken die zijn gebakken door cliënten van zorgboerderij Erve Meyerinkbroek in Haaksbergen. "Bij elk gesprek nemen we iets lekkers mee om het ijs een beetje te breken", legt Marian uit. Normaliter komt er een interviewer, maar omdat er nog niet zoveel huisbezoeken zijn geweest, zijn ze vandaag met z'n tweeën.

Bernadette pakt de vragenlijst erbij en begint het gesprek. De eerste vragen gaan over het sociale leven van de geïnterviewde. Er wordt onder meer gevraagd naar het contact met familie, vrienden en buurtgenoten. Komen zij wel eens op bezoek? En zo ja, hoe vaak? Is er misschien behoefte aan meer contact met wijkbewoners? Joop Mulder vertelt dat hij en zijn vrouw zelfstandig wonen. Ze zijn mobiel en kunnen zich nog goed redden samen. "Als we ergens naartoe willen dan gaan we." Ze hebben regelmatig contact met familieleden. "Mijn schoonzus woont hier in de buurt. We doen samen met de kranten, dus we spreken elkaar vaak. Niet dagelijks, maar wel elke week." Ook met enkele oudere buurtbewoners die gepensioneerd zijn, is er geregeld contact. "Een paar keer per jaar ondernemen we iets met elkaar, zoals een fietstocht. Verder overlopen we elkaar niet, maar we zijn er voor elkaar als het nodig is." Eenzaamheid is bij het echtpaar Mulder niet aan de orde. "Als je nog redelijk mobiel bent, onderhoud je ook makkelijker contact met mensen die verder weg wonen."

Uitstapjes

Er volgen vragen over de voordelen van het lidmaatschap van Carintreggeland, de uitstapjes die het reisbureau Samenuit voor leden organiseert en de diensten die door de ledenservice worden aangeboden. Als ambassadeur van de ledenservice is Joop daarmee bekend. Hij maakt zelf nog geen gebruik van het dienstenaanbod, maar ziet wel de voordelen ervan. "We moeten allemaal langer thuis blijven wonen. Maar als je ouder wordt, raak je langzamerhand steeds meer contacten kwijt en je wordt minder mobiel. Het is fijn dat deze diensten er zijn. Mensen kunnen er een beroep op doen als het nodig is." De uitstapjes zijn volgens hem een mooie gelegenheid om kennis te maken met andere mensen, mits daar bij het organiseren van de activiteit rekening mee wordt gehouden. "Een bezoek aan de bioscoop of het theater is wel leuk, maar dan raak je nog niet met elkaar in gesprek. Tenzij er gelegenheid is om na afloop met z'n allen wat te gaan drinken. Dan heb je ook gelijk iets om over te praten." De laatste vragen gaan over het gevoel van veiligheid en het gebruik van computers en tablets. Joop vertelt dat er ooit is ingebroken in zijn huis, maar dat hij en zijn vrouw zich toch wel veilig voelen. "Hier in de buurt letten we nog een beetje op elkaar."

Dan zit het gesprek erop. Bernadette heeft de antwoorden genoteerd. De resultaten van het onderzoek zijn naar verwachting in februari bekend. Hoe kijkt Joop Mulder terug op het gesprek? "Ik behoor niet helemaal tot de doelgroep die men met deze enquête hoopt te bereiken, maar ik denk dat dit onderzoek wel van belang is voor leden die minder mobiel en misschien wat eenzamer zijn. Ik hoop dat die mensen ook van zich laten horen, zodat Carintreggeland het aanbod nog beter op de behoefte van haar leden af kan stemmen."

Leden die zich willen aanmelden voor een huisbezoek, kunnen bellen naar: 0743677177

 

 

Bron: De Twentsche Courant Tubantia, 14-12-2018

ANITA DUNNEWIJK

Categorieën: CR nieuws, Nieuwsberichten

Delen