Zelfredzaamheid verhogen en veiligheid vergroten met inzet slimme loophulpmiddel?
91-jarige bewoonster test de ‘Tesla’ onder de loophulpmiddelen

Een loophulpmiddel die je naar je toe kan laten komen door middel van één druk op de knop. Die je ondersteunt bij het rechtop lopen door een melding te geven en te remmen als je er te ver van af staat. Een loophulpmiddel met een ingebouwde tablet waarmee je kunt beeldbellen en bewegingsoefeningen in je vrije tijd kan uitvoeren. Dit alles is mogelijk met de slimme (robot)assistent.

Zelfredzaamheid verhogen en veiligheid vergroten met inzet slimme loophulpmiddel?

Sinds woensdag 31 oktober staat de Lea bij Carintreggeland Huis Eugeria te Almelo. De eerste week heeft de slimme (robot)assistent op de oefenzaal van de fysiotherapie gestaan, zodat cliënten een kijkje konden nemen en deze konden ervaren. Daarnaast konden ook de zorgmedewerkers kennis maken met het loophulpmiddel. Tijdens de eerste kennismaking was de 91-jarige bewoonster niet zo enthousiast, zij vond het hulpmiddel erg zwaar lopen. Maar gelukkig kan de (robot)assistent worden ingesteld op de loopsnelheid van de persoon die er achter loopt. Nadat deze goed was ingesteld door de fysiotherapeut, was mevrouw zo enthousiast dat zij het hulpmiddel wilde proberen. Vol trots loopt mevrouw nu met de (robot)assistent en legt graag uit wat zij er allemaal mee kan. Het hulpmiddel is ingesteld op haar appartement waardoor zij deze kan ‘roepen’ door middel van een druk op de knop en de assistent komt dan naar haar toe rijden.

Het (slimme) loophulpmiddel wordt de komende tijd in samenwerking met de Twentse Zorgacedemie (TZA) bij verschillende zorginstellingen in de regio getest. Na elke test vindt er een evaluatiemoment plaats, waarbij de verschillende zorgorganisaties de ervaringen met elkaar uitwisselen, zodat een volgende zorginstelling hierop kan anticiperen voor hun test met het loophulpmiddel. Het is bijzonder mooi om te zien hoe zorginstellingen zo ook onderling kunnen samenwerken.

Carintreggeland wil door middel van de test met het loophulpmiddel graag bekijken of deze technologie wat zou kunnen zijn voor haar cliënten. Kan het slimme loophulpmiddel inderdaad de zelfredzaamheid verhogen en de veiligheid vergroten? Daarnaast vindt Carintreggeland innovatie belangrijk en wil door dit soort prikkelende initiatieven cliënten en medewerkers laagdrempelig kennis laten maken met wat technologie voor hen kan betekenen.

Categorieën: CR nieuws, Nieuwsberichten