Digitalisering in ouderenzorg vereist vooral cultuuromslag

Onze bestuurder Jeroen Kleinjan is onlangs geinterviewd door een journalist van het Financieel Dagblad over de digitalisering in de ouderenzorg.

Digitalisering in ouderenzorg vereist vooral cultuuromslag

Hieronder een stukje uit het interview. Het volledige artikel kun je lezen via deze link.

De ouderenzorg zet stevig in op digitalisering en technologie. Cliënten krijgen de regie, zorgverleners werken meer op afstand. Hoever is dat proces?
“Op verschillende plekken zien we al mooie voorbeelden van zorgtechnologie waardoor ouderen langer zelfstandig kunnen wonen en tegelijkertijd onze artsen en verpleegkundigen ontlast worden”, stelt Jeroen Kleinjan, voorzitter van de Raad van Bestuur van Carintreggeland. “Een goed voorbeeld is Medido, een automatische medicijndispenser die een service centrale waarschuwt als een cliënt de medicatie niet heeft uitgenomen.”

Toch constateert Kleinjan dat het nog niet overal is gelukt is om de innovatie in de ouderenzorg op een brede schaal toe te passen. “Er kan al heel veel, maar in de praktijk blijkt het moeilijk om alle mogelijkheden goed te benutten. Dat komt voor een deel doordat de aanpassing van de infrastructuur een forse investering vereist. Maar de belangrijkste drempel is naar mijn idee de cultuuromschakeling die moet plaatsvinden.”

“Voor de meeste zorgverleners is ‘zorgen voor’ nog steeds iets dat je vooral met je handen doet”, schetst Kleinjan. “Zo zijn we opgevoed. Men is nog niet bekend met de alternatieven, die moeten zich nog bewijzen. Het ligt niet zozeer aan de ouderen die moeite hebben met computers en het bedienen van apparaten. De meesten hebben tegenwoordig een tablet of een iPad. Het zit vooral tussen de oren bij zorgverleners die een knop moeten omzetten in hun denk- en werkwijze.”

 

Categorieën: CR nieuws, Nieuwsberichten

Delen