Carintreggeland verpleeghuisbewoners worden eerder, vanaf dinsdag 19 januari, gevaccineerd

We zijn door het Ministerie van VWS als een van de tien zorgorganisaties uitgekozen om cliënten die in onze verpleeghuizen wonen eerder te gaan vaccineren tegen COVID-19. Dit betekent dat onze cliënten vanaf 19 januari aanstaande tot en met 22 januari gevaccineerd gaan worden. Dit geldt alleen voor onze verpleeghuis­cliënten die onder behandeling staan van een specialist ouderengeneeskunde. Met deze eerdere start wil het Ministerie het logistieke proces uitproberen en ervaring opdoen.

Vanzelfsprekend zien we erg graag dat alle cliënten van verpleeghuizen en alle inwoners zo spoedig mogelijk gevaccineerd worden. Maar we zijn natuurlijk enorm blij dat zoveel ouderen in Twente nu al eerder gevaccineerd kunnen worden en we grijpen deze kans met beide handen aan. En we zijn blij dat de sector hiermee snel kennis en ervaring kan opdoen waarmee daarna zo snel mogelijk ook alle overige collega-ouderenzorg organisaties hun bewoners kunnen gaan vaccineren. Omdat in Twente nog steeds zoveel coronabesmettingen geteld worden en met het virus uit Engeland dat op de loer ligt, is dit natuurlijk extra fijn.

Carintreggeland verpleeghuisbewoners worden eerder, vanaf dinsdag 19 januari, gevaccineerd

Waarom Carintreggeland?
Het ministerie heeft een aantal voorwaarden opgesteld waar de pilotorganisatie aan moet voldoen. Hier voldoen wij aan.

Wie komt er in aanmerking voor een vroegtijdige vaccinatie?
Alle cliënten die (tijdelijk) in ons verpleeghuis wonen én onder behandeling staan van een specialist ouderengeneeskunde. Cliënten die nu corona hebben, kunnen helaas nog niet gevaccineerd worden. Mensen die corona gehad hebben, kunnen vanaf vier weken na een positieve test ook gevaccineerd worden

Wanneer en waar krijgen cliënten de vaccinatie?
Cliënten worden twee keer gevaccineerd met het Pfizer-vaccin met een tussenpoos van drie weken. Dat gebeurt op de plek waar ze wonen en ze hoeven dus niet te reizen. De vaccinatie is gratis en vrijwillig: ze beslissen zelf of ze de vaccinatie nemen. Woensdagochtend 13 januari hebben de cliënten die in aanmerking komen voor een vaccinatie en hun vertegenwoordigers een uitnodigingsbrief ontvangen per post én per mail. 

Gevolgen voor zorgmedewerkers
We vertrouwen erop dat dit geen invloed heeft op de vaccinatieplanning van zorgmedewerkers. Beide trajecten lopen parallel aan elkaar. Maar hier hebben we helaas geen invloed op.

Worden de coronamaatregelen in de Carintreggeland Huizen opgeheven na vaccinatie?  
Tot nader order blijven de huidige maatregelen van kracht. Na de eerste prik kunnen cliënten namelijk nog steeds corona krijgen en besmettelijk zijn. En ondanks de vaccinaties moeten we ook na de tweede vaccinatie nog voorzichtig blijven en zijn. Eerst moeten heel veel mensen in Nederland zich laten vaccineren. Dan pas, als de overheid dit aangeeft, kunnen we de maatregelen voorzichtig loslaten.