Op huisbezoek bij nieuwe cliënten dankzij de Kwaliteitsgelden

Dit jaar besteden we maandelijks aandacht aan hoe we binnen Carintreggeland de extra kwaliteitsgelden besteden. Deze maand een bijdrage uit de cirkel Hengelo.

Op huisbezoek bij nieuwe cliënten dankzij de Kwaliteitsgelden

Vanaf 1 januari brengen collega’s van ‘t Gerbrand in Hengelo weer een huisbezoek aan nieuwe cliënten. Dankzij de extra kwaliteitsgelden die vanaf 2019 beschikbaar zijn. Het is geen huisbezoek zoals een zorgregelaar dat aflegt met alle technische details over opname in het verpleeghuis, maar een huisbezoek door een collega van de afdeling waar de nieuwe bewoner gaat wonen. Het doel is kennismaken en de sfeer proeven van het huis waar de toekomstige bewoner nu nog woont. Heeft iemand veel spulletjes om zich heen? Hoe staat iemands bed in de kamer? Welke hobby’s oefent iemand uit?  Wat vind iemand wel of niet belangrijk in zijn leefomgeving? In de meest ideale situatie ontvangt diezelfde collega de nieuwe bewoner ook op de afdeling, zodat (ook voor de familie) zij direct het bekende gezicht zien van degene die al op huisbezoek was voor kennismaking.

Collega’s geven aan dat zij de afgelegde huisbezoeken een erg waardevolle invulling van hun werk als verzorgende of verpleegkundige vinden. Ook familie waardeert het  dat we voor opname al zoveel interesse tonen in hun dierbare. Een erg mooie en waardevolle aanvulling op onze zorg.

Lydia Scheringa, verpleegkundige niveau 5 van afdeling Twickelervaart in ‘t Gerbrand, heeft over haar bezoek aan een nieuwe bewoner een blog geschreven . Lees hier haar blog.

 

Blog: De eerste kennismaking

‘Kijk dat is zijn bed’ en ik kijk de slaapkamer in van meneer. Meneer komt over een paar dagen bij ons wonen op de groep. Vandaag ben ik op bezoek bij hem thuis. Zoon en schoondochter zijn er ook. Gastvrij word ik onthaald en zittend op een pluche bank, krijg ik een kop koffie voorgezet. Meneer drinkt ook koffie, met suiker en melk. Ik noteer het meteen op mijn kladblok.

Voor zijn bed staat een stoel. ‘Daar voelt hij zich veiliger bij’ vertelt de schoondochter me. Ze heeft het me laten zien, zodat ik weet hoe hij het altijd heeft staan.

In het afgelopen uur hebben we al veel gepraat samen. Over Hengelo, over de plek waar hij is opgegroeid, over zijn werk en zijn gezin. Meneer krijgt pretoogjes als hij praat over zijn kinderen, maar ik zie zijn gezicht ook verstrakken als het over moeilijke momenten in zijn leven gaat. Hij vertelt over zijn hobby’s en wijst het schilderij aan dat hij zelf geschilderd heeft.

De zoon heeft nog vragen. Ze hebben zich voorbereid op mijn bezoek. Ze willen weten wat we doen aan welzijn, welke zorg er aanwezig is op de groep en of er bezoektijden zijn. Op een hele ontspannen manier praten we over de afdeling en hoe alles gaat. 

De tijd vliegt voorbij, maar toch anders dan dat ik een gesprek voer op de afdeling. Dan hoor ik die pieper afgaan, vragen bewoners mijn aandacht, gaat de telefoon of ik moet ik al weer aan het werk. Dan vliegt de tijd voorbij, maak je kennis met elkaar, maar het voelt anders. Nu ik hier zo zit in zijn woonkamer, ben ik op bezoek. Ik hoor de klok tikken, ik krijg de koffie neergezet en ik ben te gast in iemands wereld. Ik krijg een inkijkje in het leven van de ander, die straks aan onze zorg is toevertrouwd.

Als ik het appartement verlaat, ben ik enthousiast. We hebben sinds kort binnen ’t Gerbrand de huisbezoeken weer ingesteld. Dat is mogelijk, omdat er extra gelden beschikbaar zijn gekomen. Geld dat bedoeld is om het welzijn van onze bewoners te vergroten. Werkt een huisbezoek daar aan mee? Zeker! Ik heb zo’n waardevol inkijkje gekregen, al was het maar anderhalf uur. Ik heb veel gehoord en veel gezien. Het is net of ik meneer al een beetje ken. Het voelt vertrouwd.

Maandag komt meneer bij ons wonen. We hoeven niet met een lijstje onwennig tegenover elkaar te zitten aan een tafel. We kunnen meneer welkom heten, rustig laten wennen aan de groep en de nieuwe woonomgeving. Wel aan tafel, gezellig met elkaar achter een kop koffie. Koffie met suiker en melk, want zo drinkt hij dat graag!

Categorieën: CR nieuws, Nieuwsberichten