Oriënteren op de zorg

Carintreggeland zoekt nieuwe medewerkers en zet nieuwe mogelijkheden in om mensen kennis te laten maken met de zorg. Bijvoorbeeld door het aanbieden van een aantal oriëntatiebanen. Banen voor mensen die misschien wel willen overstappen naar een baan in de zorg. Waarin zij kennismaken met de verschillende werkgebieden in de zorg binnen Carintreggeland. En bevalt dat werken in de zorg, dan komen zij in aanmerking komen voor een bbl plek. Je leert en werkt dan en hebt na 2 jaar een diploma verzorgende IG. In december zijn vier mensen gestart met een oriëntatiebaan. Per 1 april starten nog eens 36 mensen.

Oriënteren op de zorg

Irma Grobbe is één van die eerste oriëntatiebaners  en inmiddels al gestart met de opleiding. Zij vertelt graag over haar ervaringen. Irma is 52, heeft twee dochters en woont in Hengelo. Zij werkte tot voor kort met behoud van een uitkering bij de SWB. En was  ruim 4 jaar vrijwilliger op de psychogeriatrie in het Woolde in Hengelo.  Irma: “Ik vond het daar heel erg leuk en heb veel ervaring opgedaan. Iemand uit de zorg zei tegen me: Je hebt je roeping gemist, zoek toch een baan in de zorg. Daar ben ik over na gaan denken en twee jaar geleden wilde ik me inschrijven voor de opleiding. Dat werd een teleurstelling. Je hebt dan een stageplek nodig en die kon ik niet vinden. Heel frustrerend. Ik wilde zo graag.”

De oriëntatiebanen waren voor Irma een kans. Irma:  “Mijn collega’s van het Woolde hebben me daar echt bij ondersteund. Daar ben ik ze dankbaar voor. Eind oktober hoorde ik dat ik in aanmerking kwam voor de oriëntatiebaan, 1 december ben ik gestart. Eerst in Humanitas bij somatische cliënten, daarna op de Psycho Geriatrie en tot slot een maand bij de dagbesteding en de wijkverpleging in Hengelo.“

Oriënteren betekent dat je meekijkt met je handen op de rug. Je mag niet alleen dingen doen. Vond je dat vervelend? Irma: “Soms was dat lastig maar er waren genoeg taken die ik wel mocht doen. Zo ondersteunde ik de collega met wie ik meeliep. Dat was fijn. En dat vonden de collega’s ook. Zij hadden wat meer tijd voor de cliënt omdat ik ondertussen wat kleine klusjes kon doen of ik maakte een praatje met een cliënt terwijl zij bezig was. Het was een heel positieve ervaring. Ik kreeg fijne reacties.“

Heb je door die oriëntatiebaan nu een eerlijk beeld gekregen van het werken in de zorg? Irma: “Jazeker en ook een breder beeld. Een maand in een bepaald werkveld is precies goed om te weten wat bij je past. Ik vond het een heel mooie ervaring. Ik heb veel geleerd van collega’s, veel tips gekregen. Heel erg interessant. Voor mij werd wel duidelijk dat mijn hart ligt bij de dementerende cliënten. Dat past echt bij mij. Maar ook de afwisseling in de wijkverpleging vond ik leuk. Dat had ik vooraf niet gedacht.”

En nu? Irma: “Tijdens de oriëntatiebaan had ik regelmatig een evaluatiemoment. Dan werd er gevraagd hoe het ging. Dat was fijn. Helemaal fijn dat ik al voor het eind van de oriëntatiebaan hoorde dat ik de opleiding mocht gaan doen. Nu kreeg ik eindelijk de kans waar ik al jaren op zat te wachten. Ik ben super blij met deze kans. Ook omdat ik door mijn visuele beperking niet kan autorijden. In mijn dagelijkse werk kan ik me met hulpmiddelen prima redden. Carintreggeland geeft mij deze kans en die pak ik met beide handen aan.  Ik heb nu een plek in Humanitas in Hengelo en  op 4 februari ben ik al gestart met de opleiding. Het is pittig maar heel erg leuk. Ik moet echt wennen aan het opnieuw naar school gaan. Ik moet niet alleen inhoudelijk veel kennis opfrissen maar ook op andere en nieuwe manieren leren. Maar dat gaat goed. In de klas helpen we elkaar daar ook bij.”

Irma, veel succes met je opleiding. In april start een nieuwe groep van oriëntatiebaners. Zij zijn geselecteerd uit de meer dan 200 brieven die we binnen kregen op de vacature. We wensen het straks ook veel succes met hun oriëntatiefase.

Categorieën: CR nieuws, Nieuwsberichten