Carintreggeland inspireert Ministerie met inzet van zorgtechnologie

Een delegatie van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport heeft Carintreggeland bezocht in het kader van de e-health week. Tijdens dit bezoek zijn zij geïnformeerd over de mogelijkheden van e-health in de ouderenzorg.

 “Carintreggeland is met recht een koploper. Deze Twentse zorgorganisatie zoekt actief naar nieuwe en passende innovatieve mogelijkheden met zorg- en communicatietechnologie. Hiermee beantwoorden ze vragen van cliënten, mantelzorgers en medewerkers. Ik ben tijdens het bezoek geïnspireerd hoe Carintreggeland zorgtechnologie inzet”, zegt secretaris-generaal Erik Gerritsen. “Innovatie is het thema van deze tijd. Ik heb gezien en gehoord hoe technologie binnen Carintreggeland positief bijdraagt aan een waardevol leven, persoonsgerichte zorg en een prettige werksituatie.“

Carintreggeland inspireert Ministerie met inzet van zorgtechnologie

“Binnen Carintreggeland zien we dat zorgtechnologie cliënten legio voordelen kan bieden”, aldus Jeroen Kleinjan, bestuurder Carintreggeland. “Het verhoogt de eigen regie en zelfredzaamheid van cliënten. En het vergroot de bewegingsvrijheid. Binnen Carintreggeland zetten we technologie al in om de eenzaamheid te verlagen. Maar ook om het geheugen van ouderen te stimuleren. Een mooi voorbeeld is de app ‘Houvast op pad’. Leerlingen van het voormalig Gilde College hebben een app ontwikkeld waarmee mensen met hun mobiele telefoon of tablet langs een route kunnen lopen en dan allerlei beelden van vroeger kunnen bekijken. Bij de ontwikkeling hebben de leerlingen gebruik gemaakt van ervaringen en herinneringen van bewoners van Carintreggeland Huis Het Woolde. Daarnaast bieden we mensen in onze huizen fietslabyrinth, braintrainers en tovertafels ter stimulatie van het geheugen.”  

Collega-bestuurder Heidi de Bruijn vervolgt: “Zorgtechnologie is ook voor mantelzorgers belangrijk. We zetten technologie in om mantelzorgers te ondersteunen. Zo draaien we een pilot Leefstijlmonitoring samen met Meld en Zorgcentrale Alerta om mensen veilig en vertrouwd thuis te laten wonen. In de pilot monitoren we de leefstijl van alleenwonende ouderen met beginnende geheugenproblemen met ondersteuning van sensoren. Gedurende een maand wordt het dagelijkse bewegingspatroon van de bewoner vastgelegd. Na die eerste maand blijven de sensoren de activiteiten vastleggen en geven een signaal wanneer afwijkingen of veranderingen optreden. Zo wordt informatie verzameld. Het voorkomt onveilige situaties, zorgt dat mensen langer zelfstandig blijven wonen en houdt de mantelzorger op de hoogte van de situatie bij de cliënt thuis.”

Door de krappe arbeidsmarkt is Carintreggeland ook voor medewerkers op zoek naar mogelijkheden om hen te ontlasten en te ondersteunen. Zo zijn er nu al medewerkers in de ambulante zorg die cliënten ondersteunen met beeldbellen. Het biedt cliënten ondersteuning en vermindert de werkdruk en de fysieke  belasting.

Categorieën: CR nieuws, Nieuwsberichten

Delen